Tez Giriş Bölümü Nasıl Yazılır?
Tezin giriş kısmı araştırmalar için oldukça yüksek öneme sahip, tezin ana hatlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Giriş bölümünün bu kadar önemli olmasının sebebi tez dosyası incelendiğinde karşılaşılan ilk bölüm olmasıdır. Ayrıca tezin genelini, amacını, önemimi ve tanımının kısaca özetleyerek okuyuculara sunmaktadır. Giriş kısmının birçok farklı gösterimibulunmaktadır. Bu gösterimler tezin konusuna, araştırmanın yöntemine, danışman hoca yönlendirmelerine ve üniversite tez yazım kılavuzundaki yönergelerine göre değişmektedir.
Tez Giriş Bölümünün Önemi Nedir?
Öncelikle giriş bölümü aynen literatür taraması, yöntem, bulgular ve sonuç gibi tezin olmazsa olmazlarındandır. Yukarıda belirtilen koşullara göre tek bir başlık olarak veya bir ana başlık ve alt başlıklar olarak sınıflandırılabilir. Önce tek bir başlık halinde sunulduğunu varsayalım, bu durumda araştırmacı sadece bir başlık altında önce bir paragraf çalışmanın konusuna yönelik bir açılış yapar sonrasında paragraflarda halinde çalışmanın amacından, öneminden, problem durumundan vs. Gibi durumlardan bahseder ve son paragrafta bütün bir bölümü tamamlar ve giriş kısmını tamamlar. Diğer yandan eğer giriş alt başlıklara ayrılarak anlatılıyorsa ise giriş başlığından sonra kısaca giriş bölümünde ne yazılacağını dair birkaç cümle ile belirtilir, belirtilmemesi de çok büyük bir sorun oluşturmamakla birlikte bazı üniversitelerin yönergelerinde bölüm öncesi bu tipteki açıklamalar bir zorunluluk olarak görülmektedir. Daha sonra girişin altına araştırmanın konusuna ve yöntemine yönelik olarak başlıklar açılır. Örneğin: derleme bir çalışmada hipotezler veya araştırma sorularına yönelik bir başlık açmaya gerek olmamaktadır.
Adım Adım Tez Giriş Bölümü
İlk önce yazılması gereken alt başlık araştırma amacı olarak öne çıkmaktadır. Bu alt başlıktagenel olarak araştırmanın neden yapıldığı ve neyin hedeflendiği belirtilmektedir. Kısaca bu alt başlık araştırmanın yönünü belirlemek, okuyuculara temel amacı sunmak ve bilimsel katkıyı anlamak için vardır. Bir sonraki alt başlık ise genellikle araştırmanın önemi başlığı olmaktadır. Araştırmanın önemi başlığında çalışmanın neden önemli olduğunu ve hangi alanlara yardımcı olacağını ortaya koymaktadır. Bu bölüm, araştırmanın toplumsal, teorik ve pratik nedenlerle gerekli olduğunu vurgular. Araştırmanın toplumsal ve akademik değerini gösteren, çalışmanın kime fayda sağlayacağını açıklayan ve literatürdeki boşlukları doldurup doldurmadığı sunan bir başlıktır. Bir sonraki başlık olan ise problem durumudur.Araştırmanın temelini oluşturan sorunu ve araştırmanın gerekliliğini açıklar. Mevcut durumda karşılaşılan sorunlar, eksiklikler veya çözülmesi gereken sorunlar burada ayrıntılı olarak belirtilir. Araştırmanın temelini oluşturan, çalışmanın hangi soruna parmak bastığını anlatan ve okuyucuya araştırmanın gerekliliğini anlatan bir başlıktır.
Son olarak tanımlar alt başlığı da giriş bölümünde var olması gereken başlıklardan biridir. Araştırmada kullanılan temel kavramlar, Tanımlar bölümünde açık, net ve anlaşılır bir şekilde açıklanır. Bu bölüm, okuyucunun çalışmadaki terimleri doğru bir şekilde anlamasını sağlar ve kavram karmaşasını önler.
Şu ana kadar hem teorik olarak incelenecek hem de analiz içeren çalışmalarda olabilecek giriş alt başlıklarından bahsettik. Lakin nitel veya nicel analiz içeren çalışmalarda olabilecek ekstra başlıklarda vardır. Örneğin: Araştırma soruları, varsayımlar ve sınırlılıklar gibi. Elbette teorik olarak ele alınan derleme çalışmalarının da araştırma soruları olabilmektedir. Lakin nitel veya nicel bir araştırmadaki gibi geçerliliği olmamaktadır. İlk olarak varsayımlardan başlamak gerekirse şöyle söylenebilir ki:
Araştırmanın geçerliliğini korumak için varsayımlar doğru olduğu kabul edilir. Bu varsayımlar test edilmez, ancak araştırmanın başarılı olması için kabul edilmeleri gerekir. Öte yandan sınırlılıklar araştırmanın belirli faktörler nedeniyle karşılaşabileceği kısıtlamalardır. Bu unsurlar, araştırmacının kontrolü altında olma potansiyeline sahiptir ve bu da çalışmanın kapsamını sınırlayabilir. Özetlemek gerekirse varsayımlar araştırmanın geçerliliği konusundaki şüpheleri kaldırmak ve araştırmayı geçerli kılmak için doğru olduğu kabul edilen durumları kapsamaktadır. Sınırlılıklar ise araştırmanın isteği doğrultusunda araştırmanın gücünü kısıtlayacağı düşünülen faktörlerdir.
Araştırma soruları ise sadece giriş için değil araştırma için hayati önem taşımaktadır. Bu kısma hipotezlerde denebilir bu çalışmanın modeline göre değişkenlik göstermektedir. Bir çalışmanın temel temelini araştırma soruları ve hipotezler oluşturur. Araştırmanın amacını belirler ve bilimsel yöntemle test edilebilir öneriler sunar.
Bu şekilde sonucu tamamladığımızı varsayalım peki girişte metin içi atıf verilir mi? Bu soruya cevap vermek için önce ne tarz giriş yazdığımızı bilmek gerekir. Tek başlık halinde yazılan girişlerde genelde metin içi atıf beklenmez ve yapılmaz çünkü genel geçer şeyler yazılır ve keskin ifadelerden kaçılır bu sebeple herhangi bir atıf gerektirmez. Lakin birçok alt başlıklara ayrılmış girişlerde genelde metin içi atıflara yer verilir.